vineri, 22 mai 2009

Lucescu facut tigan de presa italiana dupa castigarea Uefa

Chiar dacă presa din toată Europa a salutat performanţa extraordinară obţinută de Mircea Lucescu, ziariştii din Italia au ţinut să-i plătească României poliţe mai vechi.

Astfel, cu o naturaleţe dezarmantă, `Il Giornale`, unul dintre cele mai influente cotidiene din peninsulă a titrat chiar în deschiderea articolului care anunţa câştigătoarea trofeului: "Ţiganul român Mircea Lucescu a luat Cupa UEFA!"

Jurnaliştii italieni au ţinut astfel să ne taxeze încă o dată pentru problemele pe care comunitatea rromă le provoacă în Cizmă.

Nu este pentru prima dată când italienii folosesc un astfel de apelativ pentru a-i jigni pe sportivii noştri.

Practic, totul a plecat de la crima pe care Nicolae Mailat a comis-o în Italia. Anul trecut, pe Olimpico, Adi Mutu a fost înjurat şi făcut `ţigan de rahat` de către ultraşii lui Lazio.

Dacă atunci reacţia fanilor italieni a stârnit reacţii vehemente în paginile ziarelor din Italia, de data aceasta chiar jurnalişti au folosit un astfel de apelativ, la adresa lui `Il Luce`.

De asemenea, căpitanul naţionalei, Cristi Chivu, s-a confruntat de-a lungul timpului cu probleme similare.

"În fotbalul italian există prea mult rasism. Este uşor să catalogheze un întreg popor pentru vinovăţia unuia sau altuia, dar trebuie să învăţăm că atunci când un român face un lucru rău este doar vina lui şi nu a tuturor românilor. Nici pentru mine nu este uşor. Pe toate stadioanele sunt făcut ţigan, dar pentru mine asta nu este o ofensă. Am crescut într-un cartier unde erau mulţi copii rromi şi m-am simţit foarte bine", a spus Chivu într-un interviu pentru revista GQ la finalul anului trecut.

Sursa: ProSport

Niciun comentariu: