luni, 4 mai 2009

Greva profesorilor,un joc suportat de elevi.




Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat în această seară, la finalul negocierilor cu sindicatele, că greva se suspendă. Mai mult, aceasta a anunţat că teza la limba română de mâine a fost reprogramată pentru data de 7 mai.
"Faptul că nu mai facem grevă marţi nu înseamnă că s-a renunţat definitiv la proteste. Din hârtiile pe care le avem din teritoriu rezultă că s-a dispus să se taie din salariile personalului din învăţământ, în urma rectificării bugetare. Vom clarifica miercuri acest aspect şi vom lua o decizie", a declarat Anton Hadăr, vicepreşedintele Federaţiei Alma Mater.
La finalul întâlnirii de luni, ministrul Ecaterina Andronescu şi reprezentanţii sindicatelor s-au înţeles în privinţa suspendării grevei din prima zi a tezelor unice, discuţiile urmând să fie reluate marţi, când va fi semnat un protocol în care se va menţiona că bugetul Educaţiei nu va afecta nivelul salariilor din sistem. Sindicatele şi reprezentanţii Guvernului se vor întâlni, probabil, şi miercuri, pentru că sindicatele vor asigurări că le vor fi rezolvate toate revendicările.

Sindicaliştii au spus că suspendarea grevei anunţate pentru marţi nu înseamnă renunţarea la proteste. "Pe 6 mai, miercuri, la şedinţa birourilor executive, colegii noştri din teritoriu ne vor transmite decizia lor privind acţiunile de protest. Faptul că dascălii au decis să opteze pentru această formă de protest înseamnă că au probleme foarte mari, şi nu că se folosesc de copii, prin boicotarea examenelor, pentru a-şi atinge scopurile", a precizat preşedintele executiv al Federaţiei Spiru Haret, Marius Nistor.

La întâlnirea de luni cu sindicatele, care a durat aproape şase ore, au participat reprezentanţii celor patru federaţii ale sindicatelor din învăţământ - Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN), Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Spiru Haret şi Federaţia Alma Mater.

Sindicaliştii ameninţaseră cu greva generală pentru toate zilele tezelor unice, respectiv 5, 13 şi 21 mai. Din cauza incertitudinilor privind ziua de marţi, inclusiv aceea legată de faptul că mulţi elevi fuseseră înştiinţaţi de şcoli să nu vină la ore, ministerul a decis să reprogrameze teza unică din această zi pentru joi, 7 mai.

Profesorii sunt nemulţumiţi, deoarece salariile nu vor creşte, iar unii dintre ei şi-ar putea pierde locul de muncă. Asta după ce Guvernul a decis să taie peste 800 de milioane de lei din fondul de salarii al Ministerului Educaţiei.

Sursa: Realitatea.net

Niciun comentariu: