duminică, 6 iulie 2008

Tunelurile de sub Bucuresti


A venit momentul primului post . Nu stiu daca stiati dar Bucurestiul , ca si alte orase mari , are sub el o retea strategica de buncare si tuneluri.Primele catacombe din bucuresti au fost facute in jurul anului 1750, ele serveau pentru circulatie intre palate , pentru depozitarea bunurilor sau pentru ascunderea in ele in vremuri de restriste.

Ceva mai tarziu , primele lucrari de canalizare a raului Dambovita din anul 1888 au scos la iveala o serie de tuneluri .Nici azi nu se stie exact cine le-a construit si de ce.O suta de ani mai tarziu , constructorii actualului bulevard al Unirii descopera batranele galerii ale Bucurestiului care inca nu au fost descoperite .Multe tuneluri au fost facute in perioada comunista de catre Ceausescu ca o ultima metoda de scapare in cazul unei rascoale sau ceva asemanator ;))
Gata cu istoria e timpul sa trecem la fapte am facut o lista cu locatiile aproximative a tunelurilor:
-Sub Palatul Golescu situat langa stadionul Giulesti este un coridor subteran care da spre lunca Dambovitei
-Sub palatul Ghica este un tunel care duce spre Manstirea Plumbuita lung de mai bine de un kilometru.
- Biserica Schitu Magureanu e legata prin subterane de Palatul Cretzulescu
-Un coridor subteran leaga Hanul lui Manuc, Biserica Domneasca si Curtea Veche, pe o lungime de circa 300 de metri
-Exista un buncar sub magazinul Unirii si sub opera
- Un tunel militar intre gradina botanica si cotroceni
- Sub senat este o cale de comunicatie subterana care pleaca din Senat catre Piata Revolutiei si de la Palatul Regal la Biserica Cretzulescu.
- Un buncar sub opera romana
- Pe calea victoriei se afla un tunel care porneste de langa blocul Turn si ajunge langa sediul actualului IGP
-Familia regala folosea un tunel care pleca de sub Muzeul National de Arta si iesea in Cismigiu
-Se afla tuneluri sub majoritatea palatelor mai vechi .
- Un tunel care facea legatura între Comitetul Central, Muzeul de Arta si Sala Palatului
-Toate cladirile catalogate strategice din Bucuresti aveau un buncar antiatomic sau antiaerian ( Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apararii Nationale, Palatul Victoria, Palatul Cotroceni, fostul Comitet Central etc
O sa mai imbogatesc lista cand o sa mai aflu .Oricum eu v-am oferit doar locatia tunelurilor nu va garantez ca ele sunt intacte, multe dintre ele pot fi astupate .Si mai vreau sa mentionez ca nu incurajez intrarea in ele , este ilegal sa intri in vreunul.
Majoritatea informatiilor sunt stranse din ziarul Romania Libera , din articolele scrise de Romulus Cristea si de pe blogul acestuia rcristea.blogspot.com

5 comentarii:

Anonim spunea...

tunelurile astea sunt deshise oricui?
nu inteleg de ce nu le-a inchis, sau macar sa spuna oamenilor ca pot sa intre prin ele sa ajunga mai repede si sa le dea o harta ceva.

edistory spunea...

nu nu sunt deschise , din contra e ilegal sa intri in ele , oricum multe numai sunt.Eu le-am scris doar asa ca sa stiti pe unde au fost.

Anonim spunea...

ok

Anonim spunea...

As adauga ceva,apropo de harta.Politia sau autoritatile (pana mea) nu au nici macare ele o harta exacta deoarece unele au fost inchise (precum cel de la opera care insa a fost redeschis ilegal)iar unele sunt inca in uz(unele chiar de serviciile secrete din zonele rezidentiale si cu securitare sporita) si supravegheate ,daca nu ma insel cele din zona Eroilor au fost si foarte probabil ca inca sunt folosite drept depozit de armament si tot in zona aceea au fost marile "rezervele de hrana" ale Romaniei in caz de criza.

Anonim spunea...

Am o informatie destul de interesanta...cica ar exista o sosea subterana care are iesirea in curtea politehnicii chiar langa gura de metrou!! Se spune ca aceasta sosea are ramificatii si duce la un circuit de metrouri ce apartineau lu' Ceausescu, se mai aude ca exista si niste laboratoare unde "romani" au inventat laserul...stiti faza cu tancurile nemtesti topite de laserele lui Ceausescu!?...lov3_sound@yahoo.com