Before 1989.
În anul 1889, Congresul Internaţionalei Socialiste a decretat 1 mai Ziua Internaţională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestaţii muncitoreşti. Cu timpul, 1 Mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea ţărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autorităţile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.
În România această zi a fost sărbătorită pentru prima dată de către mişcarea socialistă în 1890. În perioada regimului comunist, de 1 mai autorităţile organizau manifestaţii uriaşe pe marile bulevarde, coloanele de muncitori în ţinute festive fiind nevoite să scandeze lozinci şi să poarte pancarte uriaşe.
After 1989.
Dupa 1989,regimul a cazut.Toate zilele de sarbatoare in general s-au dus pe apa sambetei.1 Mai Muncitoresc a ramas,spre uimirea multora si cu acest prilej in general romanii ies printr-o padure ceva,fac un gratar,arunca gunoaie pe jos etc.Mai nou au inceput sa se duca toti la mare,sa se calce in picioare la coada la cazare sau mai stiu eu pe unde.Partea buna este ca a ramas zi libera si ne bucuram si noi de niste momente de relaxare.
PS.Nu uitati,pt cei din Bucuresti,puteti merge peste tot in oras sa va cumparati mici si bere,doar asa e la romani.
2 comentarii:
interesant ,,,, am prins si yo citeva adunari cind erm mic ,,, erau ceva .....
si eu aveam vro 3 ani kred cand mergeam la astea
Trimiteți un comentariu